Minneord om Magne Teigen

Postet av Oslo Skøiteklub den 17. Sep 2015


Magne Teigen døde lørdag 12. september på Ullevål sykehus i en alder av 71 år. Han hadde da vært innvotert livsvarig medlem av Oslo Skøiteklub siden 1996.

Etter lærerutdannelse på Notodden var Magne en meget engasjert lærer i Veggli i Numedal inntil han ble pensjonert for fire år siden. I alle år før og etter at han trådte ut av lønnet arbeidsliv, levde han ut sin lidenskap for idrettshistorie og idrettsstatistikk. Heldigvis var det skøytesporten han brant aller mest for, noe som også kom til uttrykk i Magnes engasjement i aktiv idrett og dens utøvere, konkurranser og mesterskap.

Våren 2011 flyttet Magne til Jevnaker, og kom nærmere sin sønn Tommy og sine barnebarn. Han flyttet over hele «Den teigenske hule», som han likte å kalle statistikkimperiet sitt. Trass i mye sykdom og jevnlige sykehusbesøk gjennom mange år, fortsatte han skøytearbeidet med samme fandenivoldske humør. Det var alltid en glede å snakke med Magne, som hadde meninger om det meste – fra Pisa-undersøkelser og skolepolitikk til helse-Norge og idrettens framtid.

Oslo Skøiteklub og Skøytemuseet er blant de foreninger og grupper som nøt godt av Magne Teigens engasjement, hans kunnskapsrikdom, hjelpsomhet, pinlige nøyaktighet og kompromissløse faglige krav. En av Magnes store gaver i omgangen med oss, og med større organisasjoner som Den internasjonale olympiske komite, Det internasjonale skøyteforbund (ISU) og Norges Skøyteforbund (NSF), var at han - midt oppe i sin samarbeidsvilje og vennlighet – sa klart ifra når han mente at noe eller noen var på ville veier.

Magne startet og ledet fra 1975 NSFs statistikk- og rekordutvalg, etter å ha vært med og stiftet World Speed Skating Statisticians Association (WSSSA) i 1971. Han var medlem av NSFs hurtigløpskomite i 1988-90 og i 1992-99. Fra og med 1999 var han medlem av Teknisk Komite Hurtigløp med ansvar for blant annet rekordgodkjenning og distansemerket.

Samtidig var det ham ISU først henvendte seg til i spørsmål om skøytehistorie og skøytestatistikk, og gjennom de siste 20 år bisto han ISU og mesterskaps- og verdenscuparrangører med slike opplysninger på kontinuerlig basis.

Magne hadde også lederverv i Buskerud Skøytekrets og i skøytegruppa i Kongsberg IF, og han bidro raust med sitt statistikkmateriale til enhver klubb eller krets som hadde en jubileumsbok under utarbeidelse. Et av hans seneste prosjekter var å dokumenter samtlige resultater notert av løpere som deltok for Kristiania Skøiteklub/Oslo Skøiteklub i tidsrommet 1864 til i dag.

Magne Teigen var fra 1995 til sin død premissleverandør nummer én og medlem av OSKs komite for den årlige, prestisjefylte tildelingen av Oscarstatuetten på skøyter. I kraft av sin posisjon som statistikkleverandør til Skøytemuseet og til OSK ble han innvalgt som livsvarig medlem av klubben i 1996.

Magne betraktes som hjernen bak Norgescupen på skøyter. Han var til stor hjelp for OSK og mange andre klubber under stevner, med seeding av løpere og ved gjennomføringen av selve konkurransen, blant annet som en meget dyktig speaker.

Han var ansvarlig for de rikholdige og solid oppdaterte statistikker og historiske oversikter på Skøyteforbundets nettsider helt frem til sin død. På NSFs ting på Gol i juni i år ble Magne tildelt forbundets høyeste utmerkelse, Gullmerket, for sin mangeårige innsats for skøytesporten.

Dette er en utmerkelse som normalt kun gis til tidligere internasjonale skøytemestre eller tidligere skøytepresidenter. Tildelingen ble heldigvis i tide et bevis for Magne på hvor stor takknemlighet hele skøyte-Norge føler over å ha hatt ham i våre rekker.

Det må ha vært en spesiell følelse å kunne føye sitt eget navn til en av de mest eksklusive av de mange oversiktene Magne med nitid nøyaktighet sørget for å holde vedlike – nemlig listen over innehaverne av NSFs gullmerke.

På vegne av venner i Oslo Skøiteklub, Skøytemuseet og Oscarkomiteen

Hasse Farstad




Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.