Kunstløpsskøyter


Gode skøyter er viktig for å oppleve skøyteglede og mestre øvelser på isen.

Det finnes mange forskjellige merker å velge mellom. Det som er viktig når du skal velge skøyte er å velge en skøyte som passer din fot og ditt ferdighetsnivå. Stivhet i skoene og hvilken type jern du skal ha, bestemmes ut fra hvilke elementer du øver på. Det kan være lurt å høre med din trener om hvilke skøyter som passer ditt ferdighetsnivå.

Hvor får jeg kjøpt kunstløpskøyter?

Kunstløpskøyter kan kjøpes i nettbutikker som selger kunstløputstyr. Linker til nettbutikker i Norge som selger skøyter finner du på vår hjemmeside. Vær ute i god tid når du trenger nye skøyter, det kan ta noen uker før du får skøytene.

Som regel kjøpes skøytesko og jern separat. Noen skøytebutikker monterer på jernet etter avtale. Det er viktig at jernet blir montert riktig på skøyten, så hør med din trener om hvem som kan hjelpe til med montering.

Jernet blir levert med såkalt «fabrikkslip» og må slipes før skøytene tas i bruk. OSK har egen slipemaskin beregnet spesielt for kunstløpskøyter. Kontaktinformasjon til de som sliper kunstløpskøyter for OSK finner du her.


Tips til nye skøyter

Det er i begynnelsen uvant å gå med nye skøyter, men det går som regel fort over. På de første treningene er det viktig å åpne og knyte skøytene på nytt et par ganger. Det er også lurt å gå med skøytene inne, så mye du orker.

Noen skøyter kan varmes opp før de tas i bruk slik at skøyten formes til foten. Spør om råd hos skøytebutikken.

Hvis skøytene fortsatt trykker mye på bestemte punkter etter noen økter, er det mulig å blokke ut skøytene. Spør din trener om råd.

Hvis du har veldig stive skøyter, så kan det være lurt å bruke Bunga Pads (kjøpes hos skøytebutikken) for å unngå gnagsår..

Det anbefales ikke å bytte til nye skøyter rett før sommerleir.


Hvordan knyte skøytene?

De aller yngste utøvere trenger litt hjelp for å knyte skøytene, men de lærer ganske fort å gjøre det selv. Gode kunstløpsskøyter med god støtte rundt ankelen, skal ikke strammes veldig hardt øverst. Her kan du se en instruksjonsvideo om knyting av kunstløpsskøyter.



Stell og vedlikehold av skøyter etter trening

Bruk kalosjer til og fra isen for å beskytte jernet og hindre skader. Tørk godt av jernet med en fille etter trening. Jernet blir fort rustent hvis den blir liggende fuktig. Det er lurt å bruke jerntrekk av stoff på jernet, når skøytene legges i bagen, Bruk også gjerne skøyteposer i mykt stoff rundt skøytene.

La skøytene tørke i et normalt varmt rom når du kommer hjem. Ikke sett skøytene direkte på gulv med varmekabler.

Å ta på et lag med lærfett av og til, kan være lurt for å hindre vann i trenge inn fra det ytterste sålelaget. Lærfettet hindrer også forråtning som gjør at skruene løsner.


Hvor ofte skal skøytene slipes?

Kjenn langs skjæret på stålet med neglen. Dersom du ikke får avskalling på neglen eller kjenner mange hakk, trenger skøytene sliping. Hvor ofte skøytene må slipes avhenger bl.a. av hardheten på stålet (det er forskjellige jern!) og hvor mange ganger per uke man trener. De som trener 5-6 ganger i uken sliper som regel med 4-6 ukers mellomrom.

Uteis sliter mer på jernet enn hallis og det er viktig å vaske kalosjene innimellom.

Det er viktig å ha et par treningsøkter med nyslipte skøyter før en konkurranse.

Det kan være lurt å få skøytene slipt før du drar på sommerleir.

I Sonja Henie ishall kan vi slipe skøytene dine.

Ta kontakt med Roman Martonenko

romaempower@list.ru

+47 467 81 313



Tilbake til tips og praktisk info