Hovedmål for klubben
Styret
Innmelding i OSK
Trenere
Årsberetninger
Retningslinjer for refusjon
Juleshowplakater
Informasjon om politiattester
Foreldrevettregler



Oslo Skøiteklub (OSK) er et idrettslag i Oslo. Klubben har Sonja Henie ishall og Frogner stadion som hjemmebane, der også klubbhuset ligger. Klubben har avdelinger for hurtigløp/kortbaneløp og kunstløp.

  • Stiftet i 1864 som Christiania Skøiteklub
  • Hjemmebane Frogner Stadion og Sonja Henie ishall, men har også treninger i Grünerhallen, Jordal ungdomshall og Furuset Forum.
  • Skøyteskole på Frogner stadion og i Sonja Henie ishall og Grünerhallen
  • Tilsluttet Norges Skøyteforbund gjennom Akershus og Oslo skøytekrets
  • Aktive avdelinger i hurtigløp/kortbaneløp og kunstløp
  • Blant Norges største kunstløpklubber

Historie:

Christiania Skøiteklub - noe senere Kristiania Skøiteklub (KSK) - ble stiftet 18. februar 1864, etter at historiens første organiserte publikumsløp på skøyter var blitt avviklet på fjordisen nedenfor Akershus festning året før. Stiftelsesdatoen gjør Oslo Skøiteklub til verdens eldste eksisterende skøyteklubb. Klubben var ute av drift i to korte perioder på 1880- og 1890-tallet, men ble reorganisert av mange av de opprinnelige medlemmene i 1898. OSK var ute av drift også under okkupasjonsårene 1940-45, da man nektet nazistene å overta klubben. De første store stjernene i klubben var Axel Paulsen i kunstløp og profesjonelle hurtigløpskonkurranser, og Rudolf Gundersen i hurtigløp.


I 1901 åpnet klubbens nye bane på Frogner, og den ble raskt byens og landets viktigste skøytebane. På grunn av Jubileumsutstillingen måtte ny stadion bygges til 1914-sesongen, litt nord for den gamle. Her ble det, fram til den ombygde Bislett stadion åpnet i 1940, arrangert en lang rekke internasjonale mesterskap både i hurtigløp og kunstløp. Fra 1907 og i mange år framover var Oscar Mathisen KSKs store stjerne.


I 1924 endret klubben samtidig med byen navn til Oslo Skøiteklub. På 1920-tallet hentet Bernt Evensen og Roald Larsen hjem flere mesterskapstitler og OL-medaljer for OSK. Noen år senere fostret klubben en av skøytesportens største stjerner i Sonja Henie. Blant hennes bragder kan man trekke fram 3 OL-gull, 10 VM-gull, 6 EM-gull og 7 NM-gull. I tillegg etablerte hun profesjonelle isshow, og var en meget vellykket filmstjerne og en av Hollywoods best betalte skuespillere.


På 1930-tallet spilte miljøet i Oslo Skøiteklub en avgjørende rolle i arbeidet med å organisere hurtigløp for kvinner, og de kvinnene som dominerte sporten de første årene sto alle i OSK: Laila Schou Nilsen, Undis Blikken og Synnøve Lie.

Foruten å ha frambrakt mange store navn fra egne rekker har Oslo Skøiteklub tatt imot talenter fra alle kanter av landet, som har flytta til Oslo for å utvikle seg på isen. Både Ivar Ballangrud, Michael Staksrud, Nils Aaness, Jørn Didriksen og Tom Erik Oxholm var medlem i kortere perioder. Etter krigen har ikke OSK vært like dominerende i norsk skøytesport. Men løpere som Roald Aas, Svein-Erik Stiansen og Lasse Efskind tok i sin tid hjem mange mesterskap og rekorder for klubben.



I dag har OSK aktive avdelinger i både kunstløp og hurtigløp/kortbane. OSK er en av Norges største kunstløpklubber, med løpere som hevder seg i landstoppen. Vi er godt representert i Skøyteforbundets forbundslag, og har løpere som konkurrerer både nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til en aktiv skøyteskole som også har ungdoms- og voksengruppe. De siste årene har OSK-løpere tatt mange medaljer i både norgesmesterskapet og landsmesterskapet, og i NM-LM 2016 var vi klubben med flest deltakere. Etter mange år med oppbygging er det nå igjen et godt miljø for hurtigløp og ikke minst kortbane i klubben. Klubbens løpere er representert på NSF sitt forbundsdag for kortbane og har vist svært gode resultater også internasjonalt. I hurtigløp har vi tatt flere medaljer i LM og Viking Race. 


Oscarstatuetten

Fra 1959 stiftet Oslo Skøiteklub prisen Oscarstatuetten, en pris til årets bragd innen hurtigløp. Prisen er til minne om klubbens store skøyteløper, og statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som står utenfor Frogner stadion. Prisen ble utdelt i forbindelse med Oscarløpet som OSK nå igjen arrangerer på Frogner stadion, etter en 20-årsperiode på Valle Hovin kunstisbane.



Sonjastatuetten (”The Sonja Henie Trophy”)

I 2012 stiftet Oslo Skøiteklub prisen Sonjastatuetten, en pris til årets bragd innen kunstløp på skøyter. Prisen er til minne om klubbens store skøyteløper og statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Per Ungs statue av Sonja Henie som står utenfor Frogner stadion og som var Sonja Henies hjemmebane og stedet hun vant sitt første VM i 1927. Prisen deles ut annet hvert år.





Anne Line Gjersem - Sonjastatuetten 2014 // Carolina Kostner - Sonjastatuetten 2012



Kjente medlemmer i OSK:



Axel PaulsenSonja HenieLaila Schou Nilsen
Oscar MathisenIvar BallangrudRoald Larsen
Bernt EvensenFinn HelgesenRoald Aas
Nils AanessSvein-Erik StiansenLasse Efskind
Armand Carlsen